11/5/08

Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου - Προτεινόμενο Νέο Πρόγραμμα Σπουδών

1 comment:

Athanasios D. STYLIADIS said...

TEI KABAΛΑΣ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΡΑΜΑΣ
Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου








Πρόταση για ένα
Νέο Πρόγραμμα Σπουδών







Για τη σύνταξη του Προτεινόμενου Προγράμματος Σπουδών εργάστηκαν:

§ Νικόλαος ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ
§ Νεραντζιά ΤΖΩΡΤΖΗ
§ Νικόλαος ΣΠΙΤΑΛΑΣ
§ Αθανάσιος ΣΤΥΛΙΑΔΗΣ




ΔΡΑΜΑ - Νοέμβριος 2008


Εισαγωγικό Σημείωμα

Αγαπητοί Συνάδελφοι, Φοιτητές - Μέλη της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου:

Ως μέλη της 3μελούς επιτροπής αναμόρφωσης του Προγράμματος Σπουδών (απόφαση Γ.Σ. του Τμήματος της 4ης Σεπτεμβρίου 2008), σας παρουσιάζουμε την πρόταση μας για το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών (ΝΠΣ) του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου.
Η δομή του προτεινόμενου ΝΠΣ καλύπτει τις βασικές απαιτήσεις αναγνώρισης της EFLA για: (α) τουλάχιστον τετραετείς σπουδές, και (β) τουλάχιστον το 50% των μαθημάτων με περιεχόμενο σχετικό με design.
Στο ΝΠΣ υπάρχει μία τεχνολογική και αισθητική ισορροπία. Έτσι, σε ένα σύνολο πενήντα (50) μαθημάτων, τα μαθήματα τα σχετικά με το Φυσικό Περιβάλλον και τη Δασολογία είναι 15 (δηλ. το 30% στο σύνολο των μαθημάτων), τα μαθήματα Τεχνικής κατεύθυνσης είναι 9 (δηλ. το 18% στο σύνολο των μαθημάτων), τα μαθήματα που συσχετίζονται άμεσα με την Αρχιτεκτονική και την Αρχιτεκτονική Τοπίου είναι 16 (δηλ. το 32% στο σύνολο των μαθημάτων), τα μαθήματα γενικής επιμόρφωσης (ΔΟΝΑ) είναι 5 (δηλ. το 10% στο σύνολο των μαθημάτων), και τέλος τα μαθήματα Νέων Τεχνολογιών & Πληροφορικής είναι 5 (δηλ. το 10% στο σύνολο των μαθημάτων).
Ειδικότερα, στο προτεινόμενο ΝΠΣ οι σπουδές διαρκούν οκτώ (8) εξάμηνα και τα σχετικά με design μαθήματα είναι πλέον 25 σε ένα σύνολο 50 Υποχρεωτικών (Υ) και Επιλογής Υποχρεωτικών (ΕΥ) μαθημάτων (δηλ. το 50%).



Τα μέλη της επιτροπής αναμόρφωσης
του προγράμματος σπουδών του Τμήματος



Νεραντζιά ΤΖΩΡΤΖΗ



Νικόλαος ΣΠΙΤΑΛΑΣ



Αθανάσιος ΣΤΥΛΙΑΔΗΣ




Δομή Πρότασης

Η πρόταση για το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών (ΝΠΣ) έχει την παρακάτω δομή:

(Α) Ονομασία και Γνωστικό Αντικείμενο Τμήματος

(Β) Στόχοι του Προγράμματος Σπουδών

(Γ) Τομείς Τμήματος

(Δ) Αναλυτικό Πρόγραμμα & Περίγραμμα Μαθημάτων

(Ε) Περιγραφή Επαγγελματικών Δεξιοτήτων Πτυχιούχων Τμήματος

(ΣΤ) Σχετική Νομοθεσία

(Ζ) Γενικές Πληροφορίες - Διεθνείς Αναφορές


Α) Ονομασία και Γνωστικό Αντικείμενο Τμήματος


Ονομασία Τμήματος: Αρχιτεκτονική Τοπίου

Τίτλος Αποφοίτου Τμήματος: Τεχνολόγος Αρχιτέκτων Τοπίου

Γνωστικό Αντικείμενο Τμήματος:
Το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος προσδιορίζεται απ' την επιστήμη της Αρχιτεκτονικής Τοπίου. Η Αρχιτεκτονική Τοπίου είναι κοινωνός των δράσεων που συνδέονται με το σχεδιασμό του χώρου και την κοινωνική, αστική και περιβαλλοντική πραγματικότητα, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να αφομοιώσουν τα θετικά στοιχεία και τη λειτουργικότητα απ' τα σύγχρονα κοινωνικά φαινόμενα, την πληροφορική και τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις.
Η Αρχιτεκτονική Τοπίου συμβάλλει στο μετασχηματισμό του χώρου, του αστικού και περιαστικού τοπίου, και του δομημένου ή μη περιβάλλοντος. Επίσης η Αρχιτεκτονική Τοπίου οφείλει να συνομιλεί με όλους τους παράγοντες, τις επιστήμες και τις τεχνολογίες αιχμής που εμπλέκονται σε αυτήν τη διαδικασία.



Β) Στόχοι του Προγράμματος Σπουδών

Η ενότητα των σπουδών στην Αρχιτεκτονική Τοπίου διαπραγματεύεται την αρχιτεκτονική παιδεία του σχεδιασμού (design) σε όλες τις κλίμακες του χώρου και σε όλο το φάσμα του σχεδιασμού-ανασχεδιασμού του τοπίου και του φυσικού περιβάλλοντος
Απώτερος στόχος της Αρχιτεκτονικής Τοπίου είναι η υπεράσπιση του δικαιώματος όλων των πολιτών στην ποιότητα ζωής, το περιβάλλον, καθώς και στη διατήρηση και αξιοποίηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και της κληρονομιάς του τοπίου.
Η ενότητα των σπουδών στην Αρχιτεκτονική Τοπίου απαιτεί την ανάπτυξη της παρεχόμενης απ' το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου (Δράμα) εκπαίδευσης σε ένα εκτεταμένο φάσμα τομέων της επιστήμης, της τέχνης και της σύγχρονης τεχνολογίας. Για την ικανοποίηση της απαίτησης αυτής είναι αναγκαία η σύνδεση της θεωρίας του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του τοπίου με την καλλιέργεια του ερευνητικού πνεύματος -απ' τους καθηγητές και τους φοιτητές- σε όλη την έκταση των σπουδών. Έτσι, η ενότητα "Θεωρία - Σχεδιασμός (design) - Ερευνητικό Πνεύμα" είναι η βασική αρχή του Νέου Προγράμματος Σπουδών.



Γ) Τομείς Τμήματος

Το Τμήμα υποστηρίζεται διοικητικά, εκπαιδευτικά, επιστημονικά και ερευνητικά από δύο (2) Τομείς. Ειδικότερα:
Ο πρώτος Τομέας, με τίτλο "Τομέας Α' - Οικολογίας και Αισθητικής Τοπίου", παρακολουθεί, ερμηνεύει και αφομοιώνει στην Αρχιτεκτονική Τοπίου τις διεθνείς εξελίξεις σε θέματα σχεδιασμού, προστασίας και διαχείρισης του φυσικού και περιαστικού περιβάλλοντος με βάση τις αρχές της Οικολογίας και της Αειφόρου Ανάπτυξης.
Βασικό γνωστικό αντικείμενο του Τομέα είναι η δυνατότητα αναγνώρισης και διαχείρισης του πεδίου (χλωρίδα, πανίδα, τοπίο, οικοσυστήματα). Επίσης, μία συνοπτική καταγραφή των εκπαιδευτικών στόχων του αναφέρεται στην Οικολογία, το Περιαστικό Τοπίο, το Φυσικό Περιβάλλον και την Αποκατάσταση και Διαχείριση του Τοπίου. Τέλος, μία ενδεικτική περιγραφή των ερευνητικών δραστηριοτήτων του προσεγγίζει την πολυπλοκότητα των σχέσεων φυσικού τοπίου, δομημένου περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης.
Στον Τομέα αυτόν εντάσσονται τα μέλη Ε.Π. του Τμήματος: Μαρία Κωνσταντίνου (Αν. Καθηγήτρια) και Γρηγόριος Χατζηφιλιππίδης (Αν. Καθηγητής).

Ο δεύτερος Τομέας, με τίτλο "Τομέας Β' - Αστικού και Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού & Συνθέσεων Τεχνολογιών Αιχμής", παρακολουθεί, ερμηνεύει και αφομοιώνει στην Αρχιτεκτονική Τοπίου τις διεθνείς και τεχνολογικές εξελίξεις σε θέματα: (α) σχεδιασμού, προστασίας και διαχείρισης του αστικού περιβάλλοντος με βάση τις αρχές της Αρχιτεκτονικής και του Αρχιτεκτονικού Αστικού και Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού, και (β) αρχιτεκτονικού σχεδιασμού με ψηφιακά μέσα και εικονικών ψηφιακών αναπαραστάσεων.
Βασικό γνωστικό αντικείμενο του Τομέα είναι ο Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός (design) και η Ανάλυση-Σύνθεση του Τοπίου, καθώς και ο Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός του Τοπίου σε ψηφιακό περιβάλλον.
Βασικός εκπαιδευτικός στόχος του Β' Τομέα είναι η τεκμηριωμένη αναζήτηση απ' τους φοιτητές τρόπων, τεχνικών και μεθόδων σύλληψης και τρισδιάστατης απόδοσης του χώρου με ψηφιακά δεδομένα πολυμέσων, με απώτερο στόχο τη διαμόρφωση, ωρίμανση και υλοποίηση της αφηρημένης σκέψης στην Αρχιτεκτονική Τοπίου.
Μία συνοπτική καταγραφή των εκπαιδευτικών στόχων του αναφέρεται στην Αρχιτεκτονική και την Ανάλυση-Σύνθεση του Αστικού Τοπίου, του δομημένου ή μη Περιβάλλοντος και των Οικοσυστημάτων, στην Πληροφορική του Χώρου, τις Ψηφιακές Τεχνολογίες σε θέματα design και τη χρήση των πολυμέσων στην παρουσίαση της άποψης και του έργου του Αρχιτέκτονα Τοπίου.
Τέλος, μία ενδεικτική περιγραφή των ερευνητικών δραστηριοτήτων του είναι τα Θαλάσσια Μέτωπα, τα Αεοφορικά Υδάτινα Τοπία, τα Πολυ-πολιτισμικά Τοπία τα ψηφιακά Πολιτισμικά Τοπία (digital Cultural Landscapes), τα ψηφιακά Αστικά Τοπία (digital Municipal & Urban Landscapes), και τα ψηφιακά Υδάτινα Τοπία και Μέτωπα (digital Waterfront Landscapes).
Στον Τομέα αυτόν εντάσσονται τα μέλη Ε.Π. του Τμήματος: Αθανάσιος Στυλιάδης (Αν. Καθηγητής), Νικόλαος Σπιτάλας (Αν. Καθηγητής), Νεραντζιά Τζώρτζη (Επίκ. Καθηγήτρια) και Λάζαρος Σεχίδης (Επίκ. Καθηγητής).





Δ) Αναλυτικό Πρόγραμμα & Περίγραμμα Μαθημάτων

Α' Τομέας: Οικολογίας και Αισθητικής Τοπίου
(υποστηρίζει 21 μαθήματα)
Β' Τομέας: Αστικού και Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού & Συνθέσεων
Τεχνολογιών Αιχμής (υποστηρίζει 29 μαθήματα)


ΜΓΥ (Μαθήματα Γενικής Υποδομής)= 15 (30%) (προβλ. 20-30%)
ΜΕΥ (Μαθήματα Ειδικής Υποδομής) = 15 (30%) (προβλ. 25-35%)
ΜΕ (Μαθήματα Ειδικότητας) = 15 (30%) (προβλ. 25-35%)
ΔΟΝΑ (Διοίκηση, Οικονομία, κ.ά.) = 5 (10%) (προβλ. 10-20%)
ΣΥΝΟΛΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ (Υ+ΕΥ) = 50

Υποχρεωτικά Μαθήματα (Υ) = 36 ( 78%)
Επιλογής Υποχρεωτικά (ΕΥ) = 14 ( 22%) - Επιλέγονται τα 6 απ' αυτά
Σύνολο Μαθημάτων = 50 (100 %)

Φόρτος Εργασίας (ΦΕ) = 400 (προβλέπεται 400)
(Δηλαδή: 8 εξάμηνα x 50)

Σύνολο Ωρών Διδασκαλίας = 196 ώρες
(Δηλαδή: 7 εξάμηνα μαθημάτων x 28 ώρες την εβδομάδα κατά εξάμηνο)

Διδακτικές-Πιστωτικές Μονάδες (ΔΜ) ή ECTS credits
Συνολικά για το πτυχίο απαιτούνται: 240 ECTS credits (ΔΜ)
(Δηλαδή: 8 εξάμηνα σπουδών x 30 ΔΜ ανά εξάμηνο = 240 ECTS credits)


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

§ Ο φοιτητής στο Δ΄ και Ε' Εξάμηνο θα επιλέγει τουλάχιστον ένα (1) μάθημα ΕΥ και στο ΣΤ' και Ζ' Εξάμηνο θα επιλέγει τουλάχιστον δύο (2) μαθήματα ΕΥ.

§ Κάθε φοιτητής, για να πάρει το πτυχίο του τεχνολόγου Αρχιτέκτονα Τοπίου, θα πρέπει να έχει παρακολουθήσει επιτυχώς, κατ' ελάχιστον, τριάντα-έξι (36) Υποχρεωτικά (Υ) και έξι (6) Επιλογής Υποχρεωτικά (ΕΥ) μαθήματα.










ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ


α/α Μάθημα ΩΡΕΣ Θ ΩΡΕΣΕ ΩΡΕΣΑΠ ΩΡΕΣΣΥΝ Κατηγορία Εξ
Α'ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ (ΜΓΥ)
1 Φυτά Ι (Γενική Βοτανική) 2 2 4 Υ Α'
2 Φυτά ΙΙ (Δένδρα & Θάμνοι) 2 3 5 Y Β'
3 Φυτά ΙΙΙ (Ποώδη Φυτά) 2 2 5 Y Γ'
4 Εδαφολογία & Θρέψη Φυτών 2 2 4 Y Α'
5 Πανίδα 2 2 4 Y Α'
6 Τοπογραφία Ι 2 3 1 6 Y Α'
7 Ελεύθερο Σχέδιο 1 4 5 Y A'
8 Αρχιτεκτονικό Σχέδιο Ι 1 3 4 Y B'
9 Ψηφιακές Τεχνολογίες στην Αρχιτεκτονική Τοπίου 2 3 5 Y Β'
10 Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός με Ψηφιακά Μέσα Ι 2 3 5 Υ Γ'
11 Αρωματικά Φυτά 2 2 4 EΥ Δ'-Ζ'
12 Φυτοπροστασία 2 2 4 ΕΥ Δ'-Ζ'
13 Προστασία Φυσικού Περιβάλλοντος 2 2 4 ΕΥ Δ'-Ζ'
14 Οικοστατιστική & Βιομετρία 2 2 4 ΕΥ Δ'-Ζ'
15 Διακόσμηση Εσωτερικών & Εξωτερικών Χώρων 2 2 ΕΥ Δ'-Ζ'
Β'ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ (ΜΕΥ)
1 Οικολογία ΦΧΟ 2 2 4 ΕΥ Δ'-Ζ'
2 Αρχιτεκτονική Τοπίου Ι (Αρχές & Κανόνες) 2 3 5 Υ Α'
3 Αρδεύσεις & Στραγγίσεις 2 3 5 Y Β'
4 Τεχνολογία Υλικών 2 2 4 Y Β'
5 Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών Χώρου (GIS) 2 3 5 Υ B'
6 Αρχιτεκτονική Τοπίου ΙΙ (Θεωρία & Ιστορία) 2 2 4 Y Γ'
7 Αρχιτεκτονικό Σχέδιο ΙΙ (Σχεδιαστικά Στοιχεία Τοπίου) 2 4 6 Υ Γ'
8 Μικρά Τεχνικά Έργα - Ξύλινες Κατασκευές 2 3 5 Y Γ'
9 Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός με Ψηφιακά Μέσα ΙΙ 2 2 2 6 Y Δ'
10 Γεωπληροφορική 2 2 4 Υ Δ'
11 Χρωματολογία & Φωτισμός Τοπίου 2 2 4 Υ Ε'
12 Τεχνική Υδρολογία 2 2 4 ΕΥ Δ'-Ζ'
13 Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική 2 2 4 ΕΥ Δ'-Ζ'
14 Τοπογραφία ΙΙ (Αποτυπώσεις-Χαράξεις) 2 2 4 ΕΥ Δ'-Ζ'
15 Υδάτινα Αειφορικά Τοπία 2 2 4 ΕΥ Δ-Ζ
Γ'ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ(ΜΕ)
1 Αισθητική Τοπίου 2 2 4 Υ Γ'
2 Οικολογία Τοπίου 3 1 4 Υ Δ'
3 Αστικό και Περιαστικό Πράσινο 2 2 4 Υ Δ'
4 Αρχιτεκτονική Τοπίου ΙΙΙ (Design) 2 4 6 Υ Δ'
5 Φυτοτεχνικές Διαμορφώσεις 2 2 4 Υ E'
6 Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός με Ψηφιακά Μέσα ΙΙΙ 2 2 4 Y Ε'
7 Σχεδιασμός Πάρκων, Πλατειών & Κήπων 2 3 1 6 Υ Ε'
8 Ανάλυση – Σύνθεση Τοπίου Ι (Studio I) 2 3 1 6 Υ Ε'
9 Διαχείριση Βλάστησης 3 2 5 Υ ΣΤ'
10 Αποκατάσταση Τοπίου 2 2 1 5 Υ ΣΤ'
11 Ανάλυση – Σύνθεση Τοπίου ΙΙ (Studio II) 2 4 6 Υ ΣΤ'
12 Ανάλυση - Σύνθεση Τοπίου ΙΙΙ (Studio III) 3 3 6 Υ Ζ'
13 Διαχείριση Τοπίου 3 3 6 Υ Ζ'
14 Σεμινάριο - Ερευνητική Εργασία 2 4 6 Υ Ζ'
15 Τηλεπισκόπιση & Ψηφιακή Φωτογραμμετρία 2 2 4 ΕΥ Δ'-Ζ'
Δ'ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (ΔΟΝΑ)
1 Νομοθεσία Περιβάλλοντος & Δεοντολογία Επαγγέλματος 2 2 4 Υ ΣΤ'
2 Στοιχεία ΓΟΚ, Πολεοδομίας & Χωροταξίας 2 2 Υ Ζ'
3 Κοινωνιολογία Τοπίου 2 2 4 EΥ Δ'-Ζ'
4 Υπαίθρια Αναψυχή - Τουρισμός 2 2 4 ΕΥ Δ'-Ζ'
5 Πολιτισμικά Τοπία & Θεματικά Πάρκα 2 2 4 ΕΥ Δ'-Ζ'



ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ (Π)
1 Ιστορία Τέχνης & Αρχιτεκτονικής 2
2 Μουσική και Τοπίο 2
3 Φωτογράφηση Τοπίου 2
4 Ιστορία Κηποτεχνίας 2
5 Αγγλικά (Γενικά) 2
6 Αγγλικά (Ορολογία) 2
7 Ιταλικά (Γενικά & Ορολογία) 2

* ----- Με αυτό το χρώμα συμβολίζονται τα μαθήματα του A΄ Τομέα μαθημάτων







ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

α/α Μάθημα ΩΡΕΣΘ ΩΡΕΣΕ ΩΡΕΣ ΑΠ ΩΡΕΣΣΥΝ ΔΜ Χαρακτη-ρισμός Κατηγο-ρία Εξ. ΦΕ
Α' ΕΞΑΜΗΝΟ
1 Φυτά Ι (Γενική Βοτανική) 2 2 4 5 Y ΜΓΥ Α' 8
2 Εδαφολογία & Θρέψη Φυτών 2 2 4 5 Y ΜΓΥ Α' 8
3 Πανίδα 2 2 4 5 Y ΜΓΥ Α' 8
4 Τοπογραφία Ι 2 3 1 6 5 Y ΜΓΥ Α' 9
5 Ελεύθερο Σχέδιο 1 4 5 5 Y ΜΓΥ Α' 8
6 Αρχιτεκτονική Τοπίου Ι (Αρχές&Κανόνες) 2 3 5 5 Υ ΜΕΥ Α' 9
ΣΥΝΟΛΟ 11 16 1 28 30 50
Β' ΕΞΑΜΗΝΟ
1 Φυτά ΙΙ (Δέντρα & Θάμνοι) 2 3 5 5 Y ΜΓΥ Β' 8
2 Αρδεύσεις & Στραγγίσεις 2 3 5 5 Y ΜΕΥ Β' 9
3 Αρχιτεκτονικό Σχέδιο Ι 1 3 4 5 Y ΜΓΥ Β' 8
4 Τεχνολογία Υλικών 2 2 4 5 Y ΜΕΥ Β' 8
5 Ψηφιακές Τεχνολογίες στην Αρχιτεκτονική Τοπίου 2 3 5 5 Y ΜΓΥ Β' 8
6 Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών Χώρου (GIS) 2 3 5 5 Υ ΜΕΥ Β' 9
ΣΥΝΟΛΟ 11 17 28 30 50
Γ' ΕΞΑΜΗΝΟ
1 Φυτά ΙΙΙ (Ποώδη Φυτά) 2 2 4 5 Υ ΜΓΥ Γ' 8
2 Αισθητική Τοπίου 2 2 4 5 Υ ΜΕ Γ' 8
3 Αρχιτεκτονικό Σχέδιο ΙΙ (Σχεδιαστικά Στοιχεία Τοπίου) 2 4 6 5 Υ ΜΕΥ Γ' 8
4 Μικρά Τεχνικά Έργα -Ξύλινες Κατασκευές 2 3 5 5 Y ΜΕΥ Γ' 9
5 Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός με Ψηφιακά Μέσα Ι 2 3 5 5 Υ ΜΓΥ Γ' 9
6 Αρχιτεκτονική Τοπίου ΙΙ (Θεωρία & Ιστορία) 2 2 4 5 Υ ΜΕΥ Γ' 8
ΣΥΝΟΛΟ 12 14 2 28 30 50
α/α Μάθημα ΩΡΕΣΘ ΩΡΕΣΕ ΩΡΕΣ ΑΠ ΩΡΕΣΣΥΝ ΔΜ Χαρακτη-ρισμός Κατηγο-ρία Εξ ΦΕ
Δ' ΕΞΑΜΗΝΟ
1 Οικολογία Τοπίου 3 1 4 5 Υ ΜΕ Δ' 9
2 Αστικό & Περιαστικό Πράσινο 2 2 4 5 Υ ΜΕ Δ' 8
3 Γεωπληροφορική 2 2 4 5 Υ ΜΕΥ Δ' 8
4 Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός με Ψηφιακά Μέσα ΙΙ 2 2 2 6 5 Υ ΜΕΥ Δ 8
5 Αρχιτεκτονική Τοπίου ΙΙΙ (Design) 2 4 6 5 Υ ΜΕ Δ' 9
6 ΕΥ - 1 2 2 4 5 ΕΥ Δ' 8
ΣΥΝΟΛΟ 13 12 3 28 30 50
Ε' ΕΞΑΜΗΝΟ
1 Φυτοτεχνικές Διαμορφώσεις 2 2 4 5 Υ ΜΕ Ε' 8
2 Χρωματολογία & Φωτισμός Τοπίου 2 2 4 5 Υ ΜΕΥ Ε' 8
3 Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός με Ψηφιακά Μέσα ΙΙΙ 2 2 4 5 Υ ΜΕ Ε' 8
4 Σχεδιασμός Πάρκων, Πλατειών & Κήπων 2 3 1 6 5 Υ ΜΕ Ε' 9
5 Ανάλυση – Σύνθεση Tοπίου Ι (Studio I) 2 3 1 6 5 Υ ΜΕ Ε' 9
6 ΕΥ - 2 2 2 4 5 ΕΥ Ε' 8
ΣΥΝΟΛΟ 12 14 2 28 30 50
ΣΤ' ΕΞΑΜΗΝΟ
1 Διαχείριση Βλάστησης 3 2 5 5 Υ ΜΕ ΣΤ 8
2 Νομοθεσία Περιβάλλοντος & Δεοντολογία Επαγγέλματος 2 2 4 5 Υ ΔΟΝΑ ΣΤ 8
3 Αποκατάσταση Τοπίου 2 2 1 5 5 Υ ΜΕ ΣΤ 9
4 Ανάλυση – Σύνθεση Tοπίου ΙΙ (Studio II) 2 4 6 5 Υ ΜΕ ΣΤ 9
5 ΕΥ - 3 2 2 4 5 ΕΥ ΣΤ 8
6 ΕΥ - 4 2 2 4 5 ΕΥ ΣΤ 8
ΣΥΝΟΛΟ 13 12 3 28 30 50


α/α Μάθημα ΩΡΕΣΘ ΩΡΕΣΕ ΩΡΕΣ ΑΠ ΩΡΕΣΣΥΝ ΔΜ Χαρακτη-ρισμός Κατηγο-ρία Εξ ΦΕ
Ζ' ΕΞΑΜΗΝΟ
1 Διαχείριση Τοπίου 3 3 6 5 Υ ΜΕ Ζ' 8
2 Στοιχεία ΓΟΚ, Πολεοδομίας & Χωροταξίας 2 2 5 Υ ΔΟΝΑ Ζ' 6
3 Ανάλυση - Σύνθεση Τοπίου ΙΙΙ (Studio III) 3 3 6 5 Υ ΜΕ Ζ' 10
4 Σεμινάριο - Ερευνητική Εργασία 2 4 6 5 Υ ΜΕ Ζ' 10
5 ΕΥ - 5 2 2 4 5 ΕΥ Ζ' 8
6 ΕΥ - 6 2 2 4 5 ΕΥ Ζ' 8
ΣΥΝΟΛΟ 14 14 28 30 50
Η΄ΕΞΑΜΗΝΟ
Πτυχιακή Εργασία 20 Η' 20
Πρακτική Άσκηση 10 Η' 30
ΣΥΝΟΛΟ 30 50


ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ (ΕΥ)
α/α Μάθημα ΩΡΕΣΘ ΩΡΕΣΕ ΩΡΕΣ ΑΠ ΩΡΕΣΣΥΝ ΔΜ Χαρακτη-ρισμός Κατηγο-ρία Εξ ΦΕ

Α΄ ΟΜΑΔΑ (Οικολογίας & Αισθητικής Τοπίου)
1 Αρωματικά Φυτά 2 2 4 5 ΕΥ ΜΓΥ Δ-Ζ 8
2 Φυτοπροστασία 2 2 4 5 ΕΥ ΜΓΥ Δ-Ζ 8
3 Προστασία Φυσικού Περιβάλλοντος 2 2 4 5 ΕΥ ΜΓΥ Δ-Ζ 8
4 Οικοστατιστική & Βιομετρία 2 2 4 5 ΕΥ ΜΓΥ Δ-Ζ 8
5 Οικολογία ΦΧΟ 2 2 4 5 ΕΥ ΜΕΥ Δ-Ζ 8
6 Κοινωνιολογία Τοπίου 2 2 4 5 ΕΥ ΔΟΝΑ Δ-Ζ 8
7 Υπαίθρια Αναψυχή - Τουρισμός 2 2 4 5 ΕΥ ΔΟΝΑ Δ-Ζ 8

Β΄ ΟΜΑΔΑ (Αστικού και Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού & Συνθέσεων Τεχνολογιών Αιχμής
1 Διακόσμηση Εσωτερικών & Εξωτερικών Χώρων 2 2 4 5 EY ΜΓΥ Δ-Ζ 8
2 Τεχνική Υδρολογία 2 2 4 5 ΕΥ ΜΕΥ Δ-Ζ 8
3 Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική 2 2 4 5 ΕΥ ΜΕΥ Δ-Ζ 8
4 Τηλεπισκόπιση & Ψηφιακή Φωτογραμμετρία 2 2 4 5 ΕΥ ΜΕ Δ-Ζ 8
5 Τοπογραφία ΙΙ (Αποτυπώσεις - Χαράξεις) 2 2 4 5 ΕΥ ΜΕΥ Δ-Ζ 8
6 Υδάτινα Αειφορικά Τοπία 2 2 4 5 EY ΜΕΥ Δ-Ζ 8
7 Πολιτισμικά Τοπία & Θεματικά Πάρκα 2 2 4 5 EY ΜΕ Δ-Ζ 8



ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ (Π)

α/α Μάθημα ΩΡΕΣΘ ΩΡΕΣΕ ΩΡΕΣ ΑΠ ΩΡΕΣΣΥΝ ΔΜ Χαρακτη-ρισμός Κατηγο-ρία Εξ ΦΕ
ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ
1 Ιστορία Τέχνης 2 Π Όλα
2 Μουσική και Τοπίο 2 Π Όλα
3 Φωτογράφηση Τοπίου 2 Π Όλα
4 Ιστορία Κηποτεχνίας 2 Π Όλα
5 Φυτοκοινωνιολογία 2 Π Όλα











ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

ΕΞΑΜΗΝΟ Α΄

Α1. Φυτά Ι (Γενική Βοτανική)
Τύπος μαθήματος: Μικτό
Ώρες / Εβδομάδα: 2 ώρες Θεωρία + 2 ώρες Εργαστήριο
Διδακτικές μονάδες (ECTS): 5
Χαρακτηρισμός μαθήματος: Μάθημα Γενικής Υποδομής (ΜΓΥ)
Εξάμηνο διδασκαλίας: Α΄
Επίπεδο μαθήματος: Υποχρεωτικό (Υ)
Προαπαιτούμενα: ΟΧΙ
Υπεύθυνος Καθηγητής (ΔΕΠ): Δρ. Μαρία ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Στόχοι του μαθήματος
Στόχοι του θεωρητικού και εργαστηριακού μέρους του μαθήματος είναι ……………..

Περιγραφή του μαθήματος


Βιβλιογραφία
1.
2.

Α2. Εδαφολογία & Θρέψη Φυτών
Τύπος μαθήματος: Μικτό
Ώρες / Εβδομάδα: 2 ώρες Θεωρία + 2 ώρες Εργαστήριο
Διδακτικές μονάδες (ECTS): 5
Εξάμηνο διδασκαλίας: Α΄
Χαρακτηρισμός μαθήματος: Μάθημα Γενικής Υποδομής (ΜΓΥ)
Επίπεδο μαθήματος: Υποχρεωτικό (Υ)
Προαπαιτούμενα: ΟΧΙ
Υπεύθυνος Καθηγητής (ΔΕΠ): Δρ. Μαρία ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Στόχοι του μαθήματος
Στόχοι του θεωρητικού και εργαστηριακού μέρους του μαθήματος είναι .............

Περιγραφή του μαθήματος


Βιβλιογραφία
1.
2.



Α3. Πανίδα
Τύπος μαθήματος: Μικτό
Ώρες / Εβδομάδα: 2 Θεωρία + 2 Εργαστήριο
Διδακτικές μονάδες (ECTS): 5
Χαρακτηρισμός μαθήματος: Μάθημα Γενικής Υποδομής (ΜΓΥ)
Εξάμηνο διδασκαλίας: A΄
Επίπεδο μαθήματος: Υποχρεωτικό (Υ)
Προαπαιτούμενα: ΟΧΙ
Υπεύθυνος Καθηγητής (ΔΕΠ): Δρ. Μαρία ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Στόχοι του μαθήματος
Στόχοι του θεωρητικού και εργαστηριακού μέρους του μαθήματος είναι ............

Περιγραφή του μαθήματος


Βιβλιογραφία
1.
2.


Α4. Τοπογραφία Ι
Τύπος μαθήματος: Μικτό
Ώρες / Εβδομάδα: 2 ώρα Θεωρία + 3 ώρες Εργαστήριο + 1 ώρα Α/Π
Διδακτικές μονάδες (ECTS): 5
Χαρακτηρισμός μαθήματος: Μάθημα Γενικής Υποδομής (ΜΓΥ)
Εξάμηνο διδασκαλίας: A΄
Επίπεδο μαθήματος: Υποχρεωτικό (Υ)
Προαπαιτούμενα: ΟΧΙ
Υπεύθυνος Καθηγητής (ΔΕΠ): Δρ. Λάζαρος ΣΕΧΙΔΗΣ

Στόχοι του μαθήματος
Στόχοι του θεωρητικού και εργαστηριακού μέρους του μαθήματος είναι ...........

Περιγραφή του μαθήματος


Βιβλιογραφία
1.
2.




Α5. Ελεύθερο Σχέδιο
Τύπος μαθήματος: Μικτό
Ώρες / Εβδομάδα: 1 ώρα Θεωρία + 4 ώρες Εργαστήριο
Διδακτικές μονάδες (ECTS): 5
Χαρακτηρισμός μαθήματος: Μάθημα Γενικής Υποδομής (ΜΓΥ)
Εξάμηνο διδασκαλίας: Α΄
Επίπεδο μαθήματος: Υποχρεωτικό (Υ)
Προαπαιτούμενα: ΟΧΙ
Υπεύθυνος Καθηγητής (ΔΕΠ): Δρ. Νικόλαος ΣΠΙΤΑΛΑΣ

Στόχοι του μαθήματος
Στόχοι του θεωρητικού και εργαστηριακού μέρους του μαθήματος είναι .............

Περιγραφή του μαθήματος


Βιβλιογραφία
1.
2.

Α6. Αρχιτεκτονική Tοπίου Ι (Αρχές & Κανόνες)
Τύπος μαθήματος: Μικτό
Ώρες / Εβδομάδα: 2 Θεωρία + 3 Εργαστήριο
Διδακτικές μονάδες (ECTS): 5
Χαρακτηρισμός μαθήματος: Μάθημα ειδικής υποδομής (ΜΕΥ)
Εξάμηνο διδασκαλίας: Α΄
Επίπεδο μαθήματος: Υποχρεωτικό (Υ)
Προαπαιτούμενα: ΟΧΙ
Υπεύθυνος Καθηγητής (ΔΕΠ): Δρ. Νεραντζιά ΤΖΩΡΤΖΗ

Στόχοι του μαθήματος
Στόχοι του θεωρητικού και εργαστηριακού μέρους του μαθήματος είναι

Περιγραφή του μαθήματος


Βιβλιογραφία
1.
2.





ΕΞΑΜΗΝΟ Β΄


Β1. Φυτά ΙΙ (Δέντρα & Θάμνοι)
Τύπος μαθήματος: Μικτό
Ώρες / Εβδομάδα: 2 ώρες Θεωρία + 3 ώρες Εργαστήριο
Διδακτικές μονάδες (ECTS): 5
Χαρακτηρισμός μαθήματος: Μάθημα Γενικής Υποδομής (ΜΓΥ)
Εξάμηνο διδασκαλίας: Β΄
Επίπεδο μαθήματος: Υποχρεωτικό (Υ)
Προαπαιτούμενα: ΟΧΙ
Υπεύθυνος Καθηγητής (ΔΕΠ): Δρ. Μαρία ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Στόχοι του μαθήματος
Στόχοι του θεωρητικού και εργαστηριακού μέρους του μαθήματος είναι .............

Περιγραφή του μαθήματος


Βιβλιογραφία
1.
2.


Β2. Αρδεύσεις & Στραγγίσεις
Τύπος μαθήματος: Μικτό
Ώρες / Εβδομάδα: 2 ώρες Θεωρία + 3 ώρες Εργαστήριο
Διδακτικές μονάδες (ECTS): 5
Χαρακτηρισμός μαθήματος: Μάθημα Ειδικής Υποδομής (ΜΕΥ)
Εξάμηνο διδασκαλίας: Β΄
Επίπεδο μαθήματος: Υποχρεωτικό (Υ)
Προαπαιτούμενα: ΟΧΙ
Υπεύθυνος Καθηγητής (ΔΕΠ): Δρ. Λάζαρος ΣΕΧΙΔΗΣ

Στόχοι του μαθήματος
Στόχοι του θεωρητικού και εργαστηριακού μέρους του μαθήματος είναι .............

Περιγραφή του μαθήματος


Βιβλιογραφία
1.
2.



Β3. Αρχιτεκτονικό Σχέδιο Ι
Τύπος μαθήματος: Μικτό
Ώρες / Εβδομάδα: 1 ώρα Θεωρία + 3 ώρες Εργαστήριο
Διδακτικές μονάδες (ECTS): 5
Χαρακτηρισμός μαθήματος: Μάθημα Γενικής Υποδομής (ΜΓΥ)
Εξάμηνο διδασκαλίας: Β΄
Επίπεδο μαθήματος: Υποχρεωτικό (Υ)
Προαπαιτούμενα: ΟΧΙ
Υπεύθυνος Καθηγητής (ΔΕΠ): Δρ. Νικόλαος ΣΠΙΤΑΛΑΣ

Στόχοι του μαθήματος
Στόχοι του θεωρητικού και εργαστηριακού μέρους του μαθήματος είναι .............

Περιγραφή του μαθήματος


Βιβλιογραφία
1.
2.


Β4. Τεχνολογία Υλικών
Τύπος μαθήματος: Μικτό
Ώρες / Εβδομάδα: 2 ώρες Θεωρία + 2 ώρες Εργαστήριο
Διδακτικές μονάδες (ECTS): 5
Χαρακτηρισμός μαθήματος: Μάθημα Ειδικής Υποδομής (ΜΕΥ)
Εξάμηνο διδασκαλίας: Β΄
Επίπεδο μαθήματος: Υποχρεωτικό (Υ)
Προαπαιτούμενα: ΟΧΙ
Υπεύθυνος Καθηγητής (ΔΕΠ): Δρ. Λάζαρος ΣΕΧΙΔΗΣ

Στόχοι του μαθήματος
Στόχοι του θεωρητικού και εργαστηριακού μέρους του μαθήματος είναι .............

Περιγραφή του μαθήματος


Βιβλιογραφία
1.
2.




Β5. Ψηφιακές Τεχνολογίες στην Αρχιτεκτονική Τοπίου
Τύπος μαθήματος: Μικτό
Ώρες / Εβδομάδα: 2 ώρες Θεωρία + 3 ώρες Εργαστήριο
Διδακτικές μονάδες (ECTS): 5
Χαρακτηρισμός μαθήματος: Μάθημα Γενικής Υποδομής (ΜΓΥ)
Εξάμηνο διδασκαλίας: Β΄
Επίπεδο μαθήματος: Υποχρεωτικό (Υ)
Προαπαιτούμενα: ΟΧΙ
Υπεύθυνος Καθηγητής (ΔΕΠ): Δρ. Αθανάσιος ΣΤΥΛΙΑΔΗΣ

Στόχοι του μαθήματος
Η κριτική επαφή των φοιτητών με τις ψηφιακές τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στην Αρχιτεκτονική και την Αρχιτεκτονική Τοπίου ((Βάσεις Δεδομένων, Πολυμέσα, Επεξεργασία Εικόνας, κ.λπ.) και η συνειδητοποίηση τους ότι η χρήση των νέων τεχνολογιών στην Αρχιτεκτονική Τοπίου αποτελεί μία γενικότερη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε το χώρο και προσεγγίζουμε το τοπίο σχεδιαστικά.

Περιγραφή του μαθήματος
Κριτική ανάπτυξη και γνωριμία των φοιτητών με θέματα οργανωμένης ψηφιακής τεκμηρίωσης (βάσεις δεδομένων και πληροφοριών χώρου), δεδομένων πολυμέσων και επεξεργασίας ψηφιακής εικόνας και video. Διατύπωση αρχιτεκτονικών προτάσεων διαχείρισης του χώρου (τοπίο, περιβάλλον) σε ψηφιακά μέσα αναπαράστασης.

Βιβλιογραφία
1. Α. Δ. Στυλιάδης (2002). "Ανάπτυξη Διεπιφανειών Χρήστη σε Ελεγχόμενο Γραφικό Περιβάλλον (Εφαρμογές σε Συστήματα Πληροφοριών Χώρου)", 488 σελ., Εκδόσεις ΖΗΤΗ - Θεσσαλονίκη, ISBN: 960-431-768-7.
2. Β. Τροβά, Κ. Μανωλίδης & Γ. Παπακωνσταντίνου (Επιμέλεια) (2006). "Η Αναπαράσταση ως όχημα Αρχιτεκτονικής Σκέψης", 565 σελ., Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Τμήμα Αρχιτεκτόνων και Εκδόσεις futura - Αθήνα, ISBN: 960-6654-20-6.



Β6. Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών Χώρου (GIS)
Τύπος μαθήματος: Μικτό
Ώρες / Εβδομάδα: 2 ώρες Θεωρία + 3 ώρες Εργαστήριο
Διδακτικές μονάδες (ECTS): 5
Χαρακτηρισμός μαθήματος: Μάθημα Ειδικής Υποδομής (ΜΕΥ)
Εξάμηνο διδασκαλίας: Β΄
Επίπεδο μαθήματος: Υποχρεωτικό (Υ)
Προαπαιτούμενα: ΟΧΙ
Υπεύθυνος Καθηγητής (ΔΕΠ): Δρ. Αθανάσιος ΣΤΥΛΙΑΔΗΣ

Στόχοι του μαθήματος
Στόχοι του θεωρητικού και εργαστηριακού μέρους του μαθήματος είναι .............

Περιγραφή του μαθήματος

Βιβλιογραφία
1.
2.


Γ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ


Γ1. Φυτά ΙΙΙ (Ποώδη Φυτά)
Τύπος μαθήματος: Μικτό
Ώρες / Εβδομάδα: 2 ώρες Θεωρία + 2 ώρες Εργαστήριο
Διδακτικές μονάδες (ECTS): 5
Χαρακτηρισμός μαθήματος: Μάθημα Γενικής Υποδομής (ΜΓΥ)
Εξάμηνο διδασκαλίας: Γ΄
Επίπεδο μαθήματος: Υποχρεωτικό (Υ)
Προαπαιτούμενα: ΟΧΙ
Υπεύθυνος Καθηγητής (ΔΕΠ): Δρ. Μαρία ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Στόχοι του μαθήματος
Στόχοι του θεωρητικού και εργαστηριακού μέρους του μαθήματος είναι ……………..

Περιγραφή του μαθήματος

Βιβλιογραφία
1.
2.


Γ2. Αισθητική Τοπίου
Τύπος μαθήματος: Μικτό
Ώρες / Εβδομάδα: 2 ώρες Θεωρία + 2 ώρες Ασκήσεις Πράξης
Διδακτικές μονάδες (ECTS): 5
Χαρακτηρισμός μαθήματος: Μάθημα Ειδικότητας (ΜΕ)
Εξάμηνο διδασκαλίας: Γ΄
Επίπεδο μαθήματος: Υποχρεωτικό (Υ)
Προαπαιτούμενα: (Α3) Πανίδα
Υπεύθυνος Καθηγητής (ΔΕΠ): Δρ. Γρηγόριος ΧΑΤΖΗΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

Στόχος του μαθήματος είναι να ενώσει τη θεωρητική γνώση με την πρακτική των σχέσεων του δομημένου και φυσικού τοπίου και γενικότερα του περιβάλλοντος με την αισθητική αντίληψη.

Περιγραφή του μαθήματος
Θεωρία.
Αναφορές στο ιστορικό, πολιτιστικό, φιλοσοφικό και τεχνικό περιεχόμενο και πηγές των πολιτισμών της Ανατολής και της Δύσης. Ο ρομαντισμός στην Ευρώπη και το Τάο στα κινέζικά τοπία. Η εμπειρία, η έννοια και οι αξίες της τοπιακής και περιβαλλοντικής αισθητικής. Αξιολόγηση της αισθητικής του τοπίου από το κοινό (χρήστες) και τους ειδικούς. Μελέτη των προτιμήσεων του κοινού, αιτίες διαφοροποίησης στην αισθητική αντίληψη. Χαρτογράφηση των τοπιακών προτιμήσεων του κοινού (μέθοδοι και τεχνικές). Ο ρόλος των μεταβλητών του τοπίου στην αισθητική. Οικονομική και διαχείριση της αισθητικής αξίας του τοπίου. Προστασία της αισθητικής του τοπίου και της φύσης
Ασκήσεις Πράξεις
Σύνθεση και παρουσίαση θέματος συγκεκριμένων περιοχών (case studies) κατά άτομο ή ομάδα φοιτητών.

Βιβλιογραφία
1. Berleant A. 1995. Aesthetics of Environment. NetStore, USA, 240 pp.
2. Bourasa S.C. 1992. Aesthetics of landscape. St. Martins Press, 186 pp
3. Ελευθεριάδης Ν. 2006. Αισθητική τοπίου. Έκδοση Photo/Graghs, Δράμα 230 σελίδες.


Γ3. Αρχιτεκτονικό Σχέδιο ΙΙ (Σχεδιαστικά Στοιχεία Τοπίου)
Τύπος μαθήματος: Μικτό
Ώρες / Εβδομάδα: 2 ώρες Θεωρία + 4 ώρες Εργαστήριο
Διδακτικές μονάδες (ECTS): 5
Χαρακτηρισμός μαθήματος: Μάθημα Ειδικής Υποδομής (ΜΕΥ)
Εξάμηνο διδασκαλίας: Γ΄
Επίπεδο μαθήματος: Υποχρεωτικό (Υ)
Προαπαιτούμενα: (Β3) Αρχιτεκτονικό Σχέδιο Ι
Υπεύθυνος Καθηγητής (ΔΕΠ): Δρ. Νεραντζιά ΤΖΩΡΤΖΗ

Στόχοι του μαθήματος
Στόχοι του θεωρητικού και εργαστηριακού μέρους του μαθήματος είναι ……………..

Περιγραφή του μαθήματος

Βιβλιογραφία
1.
2.


Γ4. Μικρά Τεχνικά Έργα - Ξύλινες Κατασκευές
Τύπος μαθήματος: Μικτό
Ώρες / Εβδομάδα: 2 ώρες Θεωρία + 3 ώρες Εργαστήριο
Διδακτικές μονάδες (ECTS): 5
Χαρακτηρισμός μαθήματος: Μάθημα Ειδικής Υποδομής (ΜΕΥ)
Εξάμηνο διδασκαλίας: Γ΄
Επίπεδο μαθήματος: Υποχρεωτικό (Υ)
Προαπαιτούμενα: ΟΧΙ
Υπεύθυνος Καθηγητής (ΔΕΠ): Δρ. Λάζαρος ΣΕΧΙΔΗΣ

Στόχοι του μαθήματος
Στόχοι του θεωρητικού και εργαστηριακού μέρους του μαθήματος είναι ……………..

Περιγραφή του μαθήματος

Βιβλιογραφία
1.
2.





Γ5. Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός με Ψηφιακά Μέσα Ι
Τύπος μαθήματος: Μικτό
Ώρες / Εβδομάδα: 2 ώρες Θεωρία + 3 ώρες Εργαστήριο
Διδακτικές μονάδες (ECTS): 5
Χαρακτηρισμός μαθήματος: Μάθημα Γενικής Υποδομής (ΜΓΥ)
Εξάμηνο διδασκαλίας: Γ΄
Επίπεδο μαθήματος: Υποχρεωτικό (Υ)
Προαπαιτούμενα: (Β3) Αρχιτεκτονικό Σχέδιο Ι
Υπεύθυνος Καθηγητής (ΔΕΠ): Δρ. Αθανάσιος ΣΤΥΛΙΑΔΗΣ

Στόχοι του μαθήματος
Η τεκμηριωμένη αναζήτηση απ' τους φοιτητές τρόπων και τεχνικών αντίληψης, σύλληψης και δισδιάστατης απόδοσης του χώρου με ψηφιακά μέσα.

Περιγραφή του μαθήματος
Εξετάζονται οι επιδράσεις της ψηφιακής τεχνολογίας στην αντίληψη και τη σύλληψη του χώρου. Οι σπουδαστές κατανοούν και αποδίδουν τη χωρική τους εμπειρία μέσω συστηματοποιημένης συγκρότησης ενός σύνθετου αρχιτεκτονικού λόγου και με ποικίλα εκφραστικά μέσα και τεχνικές· όπως είναι τα πολυμέσα (γραπτός λόγος, εικόνα, video, κ.λπ.), το κολλάζ, η προοπτική, το σκαρίφημα και το σχέδιο.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αναγωγή της μορφής (form), είτε αυτή αφορά το χώρο και το περιβάλλον, είτε αφορά το κείμενο και την εικόνα, στην οργανωμένη δομή / σχηματισμός (formation) μίας ηλεκτρονικής παρουσίασης, όπως είναι π.χ. οι φόρμες δισδιάστατης και τρισδιάστατης ηλεκτρονικής σχεδίασης σε επίπεδο ατομικού ηλεκτρονικού υπολογιστή, οι αντίστοιχες φόρμες προβολής και δημοσιότητας σε επίπεδο Διαδικτύου, κ.λπ.
Το μάθημα αναπτύσσεται σε γνωστό και εμπορικά καταξιωμένο περιβάλλον ηλεκτρονικής σχεδίασης (π.χ. AutoCAD) και σε συνδυασμό με το μάθημα του Β' εξαμήνου: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο Ι (Β3).

Βιβλιογραφία
1. Α. Δ. Στυλιάδης (Γ΄ Έκδοση: 2006). "Γραφικά με Ηλεκτρονικό Υπολογιστή (Computer Graphics)", 424 σελ., Εκδόσεις ΖΗΤΗ - Θεσσαλονίκη, ISBN: 960-431-510-2.
2. Σάσα Λαδά (Επιμέλεια) (2003). "Αρχιτεκτονική Εκπαίδευση και Ψηφιακές Τεχνολογίες: στο μεταίχμιο ανάμεσα στο πραγματικό και το εικονικό", Τομέας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Εικαστικών Τεχνών ΠΣ-ΑΠΘ.



Γ6. Αρχιτεκτονική Τοπίου ΙΙ (Θεωρία & Ιστορία)
Τύπος μαθήματος: Μικτό
Ώρες / Εβδομάδα: 2 ώρες Θεωρία + 2 ώρες Εργαστήριο
Διδακτικές μονάδες (ECTS): 5
Χαρακτηρισμός μαθήματος: Μάθημα Ειδικής Υποδομής (ΜΕΥ)
Εξάμηνο διδασκαλίας: Γ΄
Επίπεδο μαθήματος: Υποχρεωτικό (Υ)
Προαπαιτούμενα: ΟΧΙ
Υπεύθυνος Καθηγητής (ΔΕΠ): Δρ. Νεραντζιά ΤΖΩΡΤΖΗ

Στόχοι του μαθήματος
Στόχοι του θεωρητικού και εργαστηριακού μέρους του μαθήματος είναι ……………..

Περιγραφή του μαθήματος

Βιβλιογραφία
1.
2.
3.
4.




Δ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ

.
Δ1. Οικολογία Τοπίου
Τύπος μαθήματος: Μικτό
Ώρες / Εβδομάδα: 3 ώρες Θεωρία + 1 ώρα Ασκήσεις Πράξης
Διδακτικές μονάδες (ECTS): 5
Χαρακτηρισμός μαθήματος: Μάθημα Ειδικότητας (ΜΕ)
Εξάμηνο διδασκαλίας: Δ΄
Επίπεδο μαθήματος: Υποχρεωτικό (Υ)
Προαπαιτούμενα: ΟΧΙ
Υπεύθυνος Καθηγητής (ΔΕΠ): Δρ. Γρηγόριος ΧΑΤΖΗΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

Στόχοι του μαθήματος
Στόχοι του θεωρητικού και εργαστηριακού μέρους του μαθήματος είναι ……………..

Περιγραφή του μαθήματος

Βιβλιογραφία
1.
2.


Δ2. Αστικό & Περιαστικό Πράσινο
Τύπος μαθήματος: Μικτό
Ώρες / Εβδομάδα: 2 ώρες Θεωρία + 2 ώρες Εργαστήριο
Διδακτικές μονάδες (ECTS): 5
Χαρακτηρισμός μαθήματος: Μάθημα Ειδικότητας (ΜΕ)
Εξάμηνο διδασκαλίας: Δ΄
Επίπεδο μαθήματος: Υποχρεωτικό (Υ)
Προαπαιτούμενα: ΟΧΙ
Υπεύθυνος Καθηγητής (ΔΕΠ): Δρ. Γρηγόριος ΧΑΤΖΗΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

Στόχοι του μαθήματος
Στόχοι του θεωρητικού και εργαστηριακού μέρους του μαθήματος είναι ……………..

Περιγραφή του μαθήματος

Βιβλιογραφία
1.
2.


Δ3. Γεωπληροφορική
Τύπος μαθήματος: Μικτό
Ώρες / Εβδομάδα: 2 ώρες Θεωρία + 2 ώρες Εργαστήριο
Διδακτικές μονάδες (ECTS): 5
Χαρακτηρισμός μαθήματος: Μάθημα Ειδικής Υποδομής (ΜΕΥ)
Εξάμηνο διδασκαλίας: Δ΄
Επίπεδο μαθήματος: Υποχρεωτικό (Υ)
Προαπαιτούμενα: ΟΧΙ
Υπεύθυνοι Καθηγητές (ΔΕΠ): Δρ. Λάζαρος ΣΕΧΙΔΗΣ, Δρ. Αθαν. ΣΤΥΛΙΑΔΗΣ

Στόχοι του μαθήματος
Στόχοι του θεωρητικού και εργαστηριακού μέρους του μαθήματος είναι ……………..

Περιγραφή του μαθήματος

Βιβλιογραφία
1.
2.
3.

Δ4. Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός με Ψηφιακά Μέσα ΙΙ
Τύπος μαθήματος: Μικτό
Ώρες / Εβδομάδα: 2 ώρες Θεωρία + 2 ώρες Εργαστήριο + 2 ώρες Α/Π
Διδακτικές μονάδες (ECTS): 5
Χαρακτηρισμός μαθήματος: Μάθημα Ειδικής Υποδομής (ΜΕΥ)
Εξάμηνο διδασκαλίας: Δ΄
Επίπεδο μαθήματος: Υποχρεωτικό (Υ)
Προαπαιτούμενα: (Γ5) Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός με Ψηφιακά Μέσα Ι
Υπεύθυνος Καθηγητής (ΔΕΠ): Δρ. Αθανάσιος ΣΤΥΛΙΑΔΗΣ

Στόχοι του μαθήματος
Η τεκμηριωμένη αναζήτηση απ' τους φοιτητές τρόπων και τεχνικών σύλληψης και τρισδιάστατης απόδοσης του χώρου με ψηφιακά μέσα.

Περιγραφή του μαθήματος
Αναλύονται βασικές επιδιώξεις σχεδιασμού του χώρου με τη μετάβαση απ' τα αναλογικά στα ψηφιακά μέσα μέσω και πειραματισμών. Οι φοιτητές εισάγονται στη διερεύνηση του χώρου με αναλογικά και ψηφιακά μέσα (σχέδιο, φυσικό μοντέλο και τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο), ενώ παράλληλα παρακολουθούν και σχολιάζουν αντίστοιχες προσπάθειες επιλεγμένων πρωτοποριών σε θέματα αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και συνθέσεων με ψηφιακά μέσα.
Το μάθημα αναπτύσσεται σε γνωστά και εμπορικά καταξιωμένα περιβάλλοντα ηλεκτρονικής σχεδίασης (π.χ. AutoCAD, 3D Studio Max) και σε συνδυασμό με τις γνώσεις απ' το μάθημα του Γ' εξαμήνου Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός με Ψηφιακά Μέσα Ι (Γ5).

Βιβλιογραφία
1. Α. Δ. Στυλιάδης (Γ΄ Έκδοση: 2006). "Γραφικά με Ηλεκτρονικό Υπολογιστή (Computer Graphics)", 424 σελ., Εκδόσεις ΖΗΤΗ - Θεσσαλονίκη, ISBN: 960-431-510-2.
2. Στ. Βεργόπουλος & Απ. Καλφόπουλος (Επιμέλεια) (2007). "Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός και Ψηφιακές Τεχνολογίες 2", 220 σελ., Εκδόσεις Εκκρεμές - Αθήνα, ISBN: 978-960-7651-57-0.


Δ5. Αρχιτεκτονική Τοπίου ΙΙΙ (Design)
Τύπος μαθήματος: Μικτό
Ώρες / Εβδομάδα: 2 ώρες Θεωρία + 4 ώρες Εργαστήριο
Διδακτικές μονάδες (ECTS): 5
Χαρακτηρισμός μαθήματος: Μάθημα Ειδικότητας (ΜE)
Εξάμηνο διδασκαλίας: Δ΄
Επίπεδο μαθήματος: Υποχρεωτικό (Υ)
Προαπαιτούμενα: (Γ6) Αρχιτεκτονική Τοπίου ΙΙ (Θεωρία & Ιστορία)
Υπεύθυνος Καθηγητής (ΔΕΠ): Δρ. Νεραντζιά ΤΖΩΡΤΖΗ

Στόχοι του μαθήματος
Στόχοι του θεωρητικού και εργαστηριακού μέρους του μαθήματος είναι ……………..

Περιγραφή του μαθήματος

Βιβλιογραφία
1.
2.
3.




Ε΄ ΕΞΑΜΗΝΟ



Ε1. Φυτοτεχνικές Διαμορφώσεις
Τύπος μαθήματος: Μικτό
Ώρες / Εβδομάδα: 2 ώρες Θεωρία + 2 ώρες Εργαστήριο
Διδακτικές μονάδες (ECTS): 5
Χαρακτηρισμός μαθήματος: Μάθημα Ειδικότητας (ΜΕ)
Εξάμηνο διδασκαλίας: Ε΄
Επίπεδο μαθήματος: Υποχρεωτικό (Υ)
Προαπαιτούμενα: (Β3) Αρχιτεκτονικό Σχέδιο Ι
Υπεύθυνοι Καθηγητές (ΔΕΠ): Δρ. Νεραντζιά ΤΖΩΡΤΖΗ,
Δρ. Γρηγόριος ΧΑΤΖΗΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

Στόχοι του μαθήματος
Στόχοι του θεωρητικού και εργαστηριακού μέρους του μαθήματος είναι ……………..

Περιγραφή του μαθήματος

Βιβλιογραφία
1.
2.


Ε2. Χρωματολογία & Φωτισμός Τοπίου
Τύπος μαθήματος: Μικτό
Ώρες / Εβδομάδα: 2 ώρες Θεωρία + 2 ώρες Εργαστήριο
Διδακτικές μονάδες (ECTS): 5
Χαρακτηρισμός μαθήματος: Μάθημα Ειδικής Υποδομής (ΜΕΥ)
Εξάμηνο διδασκαλίας: Ε΄
Επίπεδο μαθήματος: Υποχρεωτικό (Υ)
Προαπαιτούμενα: ΟΧΙ
Υπεύθυνος Καθηγητής (ΔΕΠ): Δρ. Νικόλαος ΣΠΙΤΑΛΑΣ

Στόχοι του μαθήματος
Στόχοι του θεωρητικού και εργαστηριακού μέρους του μαθήματος είναι ……………..

Περιγραφή του μαθήματος

Βιβλιογραφία
1.
2.



Ε3. Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός με Ψηφιακά Μέσα ΙΙΙ
Τύπος μαθήματος: Μικτό
Ώρες / Εβδομάδα: 2 ώρες Θεωρία + 2 ώρες Εργαστήριο
Διδακτικές μονάδες (ECTS): 5
Χαρακτηρισμός μαθήματος: Μάθημα Ειδικότητας (ΜΕ)
Εξάμηνο διδασκαλίας: Ε΄
Επίπεδο μαθήματος: Υποχρεωτικό (Υ)
Προαπαιτούμενα: (Δ4) Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός με Ψηφιακά Μέσα ΙΙ
Υπεύθυνοι Καθηγητές (ΔΕΠ): Δρ. Αθανάσιος ΣΤΥΛΙΑΔΗΣ,
Δρ. Νεραντζιά ΤΖΩΡΤΖΗ

Στόχοι του μαθήματος
Η τεκμηριωμένη αναζήτηση απ' τους φοιτητές τρόπων, τεχνικών και μεθόδων σύλληψης και τρισδιάστατης απόδοσης του χώρου με ψηφιακά δεδομένα πολυμέσων, με απώτερο στόχο τη διαμόρφωση, ωρίμανση και υλοποίηση της αφηρημένης σκέψης στην Αρχιτεκτονική Τοπίου.

Περιγραφή του μαθήματος
Το μάθημα εμβαθύνει σε πειραματικές τεχνικές σχεδίασης με τον υπολογιστή ειδικά κατά τη συγκρότηση της αρχιτεκτονικής ιδέας. Το περιβάλλον ηλεκτρονικής σχεδίασης χρησιμοποιείται έτσι ώστε να διευρύνονται οι παραδοσιακές δυνατότητες σύλληψης, σχεδίασης και απόδοσης του χώρου με τα αναλογικά μέσα (δηλ. το σχέδιο και το φυσικό μοντέλο). Έτσι, το τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο με λειτουργικότητα πολυμέσων χρησιμοποιείται ως συντελεστής διαμόρφωσης, ωρίμανσης και υλοποίησης της αφηρημένης σκέψης στην Αρχιτεκτονική Τοπίου.
Το μάθημα αναπτύσσεται σε γνωστό και εμπορικά καταξιωμένο περιβάλλον ηλεκτρονικής σχεδίασης (π.χ. Landscape MicroStation) και σε συνδυασμό με το μάθημα του Δ' εξαμήνου: Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός με Ψηφιακά Μέσα ΙΙ (Δ4).

Βιβλιογραφία
1. Α. Δ. Στυλιάδης (Α΄ Έκδοση: 1999, Β΄ Έκδοση: 2002, Γ΄ Έκδοση: 2006). "Γραφικά με Ηλεκτρονικό Υπολογιστή (Computer Graphics)", 424 σελ., Εκδόσεις ΖΗΤΗ - Θεσσαλονίκη, ISBN: 960-431-510-2.
2. S. M. Ervin & H. H. Hasbrouck (2001). "Landscape Modeling", 289 σελ., Έκδοση McGraw-Hill, ISBN: 0-07-135745-9.
3. A. D. Styliadis (2003). "Geographical Information Systems (Spatial Reasoning & Geomatics Engineering)", 416 σελ., Εκδόσεις ΖΗΤΗ - Θεσσαλονίκη, ISBN: 960-431-882-9.




Ε4. Σχεδιασμός Πάρκων, Πλατειών & Κήπων
Τύπος μαθήματος: Μικτό
Ώρες / Εβδομάδα: 2 ώρες Θεωρία + 3 ώρες Εργαστήριο + 1 ώρα Α/Π
Διδακτικές μονάδες (ECTS): 5
Χαρακτηρισμός μαθήματος: Μάθημα Ειδικότητας (ΜΕ)
Εξάμηνο διδασκαλίας: Ε΄
Επίπεδο μαθήματος: Υποχρεωτικό (Υ)
Προαπαιτούμενα: (Β3) Αρχιτεκτονικό Σχέδιο Ι
Υπεύθυνος Καθηγητής (ΔΕΠ): Δρ. Νεραντζιά ΤΖΩΡΤΖΗ

Στόχοι του μαθήματος
Στόχοι του θεωρητικού και εργαστηριακού μέρους του μαθήματος είναι ……………..

Περιγραφή του μαθήματος

Βιβλιογραφία
1.
2.



Ε5. Ανάλυση - Σύνθεση Τοπίου Ι (Studio I)
Τύπος μαθήματος: Μικτό
Ώρες / Εβδομάδα: 2 ώρες Θεωρία + 3 ώρες Εργαστήριο + 1 ώρα Α/Π
Διδακτικές μονάδες (ECTS): 5
Χαρακτηρισμός μαθήματος: Μάθημα Ειδικότητας (ΜΕ)
Εξάμηνο διδασκαλίας: Ε΄
Επίπεδο μαθήματος: Υποχρεωτικό (Υ)
Προαπαιτούμενα: (Β3) Αρχιτεκτονικό Σχέδιο Ι
Υπεύθυνο Καθηγητής (ΔΕΠ): Δρ. Νεραντζιά ΤΖΩΡΤΖΗ

Στόχοι του μαθήματος
Στόχοι του θεωρητικού και εργαστηριακού μέρους του μαθήματος είναι ……………..

Περιγραφή του μαθήματος

Βιβλιογραφία
1.
2.






ΣΤ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ


ΣΤ1. Διαχείριση Βλάστησης
Τύπος μαθήματος: Μικτό
Ώρες / Εβδομάδα: 3 ώρες Θεωρία + 2 ώρες Εργαστήριο
Διδακτικές μονάδες (ECTS): 5
Χαρακτηρισμός μαθήματος: Μάθημα Ειδικότητας (ΜΕ)
Εξάμηνο διδασκαλίας: ΣΤ΄
Επίπεδο μαθήματος: Υποχρεωτικό (Υ)
Προαπαιτούμενα: ΟΧΙ
Υπεύθυνοι Καθηγητές (ΔΕΠ): Δρ. Μαρία ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ,
Δρ. Γρηγόριος ΧΑΤΖΗΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

Στόχοι του μαθήματος
Στόχοι του θεωρητικού και εργαστηριακού μέρους του μαθήματος είναι ……………..

Περιγραφή του μαθήματος

Βιβλιογραφία
1.
2.



ΣΤ2. Νομοθεσία Περιβάλλοντος & Δεοντολογία Επαγγέλματος
Τύπος μαθήματος: Μικτό
Ώρες / Εβδομάδα: 2 ώρες Θεωρία + 2 ώρες Ασκήσεις Πράξης
Διδακτικές μονάδες (ECTS): 5
Χαρακτηρισμός μαθήματος: Μάθημα Διοίκησης-Οικονομίας (ΔΟΝΑ)
Εξάμηνο διδασκαλίας: ΣΤ΄
Επίπεδο μαθήματος: Υποχρεωτικό (Υ)
Προαπαιτούμενα: ΟΧΙ
Υπεύθυνοι Καθηγητές (ΔΕΠ): Δρ. Νεραντζιά ΤΖΩΡΤΖΗ,
Δρ. Νικόλαος ΣΠΙΤΑΛΑΣ

Στόχοι του μαθήματος
Στόχοι του θεωρητικού και εργαστηριακού μέρους του μαθήματος είναι ……………..

Περιγραφή του μαθήματος

Βιβλιογραφία
1.
2.



ΣΤ3. Αποκατάσταση Τοπίου
Τύπος μαθήματος: Μικτό
Ώρες / Εβδομάδα: 2 ώρες Θεωρία + 2 ώρες Εργαστήριο + 1 ώρα Α/Π
Διδακτικές μονάδες (ECTS): 5
Χαρακτηρισμός μαθήματος: Μάθημα Ειδικοτητας (ΜΕ)
Εξάμηνο διδασκαλίας: ΣΤ΄
Επίπεδο μαθήματος: Υποχρεωτικό (Υ)
Προαπαιτούμενα: ΟΧΙ
Υπεύθυνοι Καθηγητές (ΔΕΠ): Δρ. Νεραντζιά ΤΖΩΡΤΖΗ,
Δρ. Γρηγόριος ΧΑΤΖΗΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ,
Δρ. Λάζαρος ΣΕΧΙΔΗΣ

Στόχοι του μαθήματος
Στόχοι του θεωρητικού και εργαστηριακού μέρους του μαθήματος είναι ……………..

Περιγραφή του μαθήματος

Βιβλιογραφία
1.
2.



ΣΤ4. Ανάλυση - Σύνθεση Τοπίου ΙΙ (Studio II)
Τύπος μαθήματος: Μικτό
Ώρες / Εβδομάδα: 2 ώρες Θεωρία + 4 ώρες Εργαστήριο
Διδακτικές μονάδες (ECTS): 5
Χαρακτηρισμός μαθήματος: Μάθημα Ειδικότητας (ΜE)
Εξάμηνο διδασκαλίας: ΣΤ΄
Επίπεδο μαθήματος: Υποχρεωτικό (Υ)
Προαπαιτούμενα: (Ε5) Ανάλυση - Σύνθεση Τοπίου Ι (Studio I)
Υπεύθυνος Καθηγητής (ΔΕΠ): Δρ. Νεραντζιά ΤΖΩΡΤΖΗ,
Δρ. Αθανάσιος ΣΤΥΛΙΑΔΗΣ

Στόχοι του μαθήματος
Στόχοι του θεωρητικού και εργαστηριακού μέρους του μαθήματος είναι ……………..

Περιγραφή του μαθήματος

Βιβλιογραφία
1.
2.




Ζ ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ



Ζ1. Διαχείριση Τοπίου
Τύπος μαθήματος: Μικτό
Ώρες / Εβδομάδα: 3 ώρες Θεωρία + 3 ώρες Εργαστήριο
Διδακτικές μονάδες (ECTS): 5
Χαρακτηρισμός μαθήματος: Μάθημα Ειδικότητας (ΜΕ)
Εξάμηνο διδασκαλίας: Ζ΄
Επίπεδο μαθήματος: Υποχρεωτικό (Υ)
Προαπαιτούμενα: (Γ3) Αρχιτεκτονικό Σχέδιο ΙΙ, (Δ5) Αρχιτεκτονική Τοπίου ΙΙΙ
Υπεύθυνοι Καθηγητές (ΔΕΠ): Δρ. Νεραντζιά ΤΖΩΡΤΖΗ,
Δρ. Γρηγόριος ΧΑΤΖΗΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ,
Δρ. Λάζαρος ΣΕΧΙΔΗΣ

Στόχοι του μαθήματος
Α) Ο στόχος του θεωρητικού μέρους του μαθήματος είναι η δημιουργία θεωρητικού υπόβαθρου στους σπουδαστές για αρχές και μεθόδους της Διαχειριστικής Επιστήμης – Επιχειρησιακής Έρευνας αναφορικά με την εφαρμογή τους σε προβλήματα διαχείρισης των φυσικών και αστικών τοπίων.
Β) Οι στόχοι του Εργαστηριακού μέρους του μαθήματος είναι η ανάπτυξη ικανοτήτων των σπουδαστών ώστε να λύνουν συγκεκριμένα προβλήματα διαχείρισης των τοπίων με πρακτική εφαρμογή των μεθόδων της Διαχειριστικής Επιστήμης και τέλος κατάρτιση διαχειριστικού σχεδίου
Περιγραφή του μαθήματος
Βασικές έννοιες της Διαχειριστικής Επιστήμης – Επιχειρησιακής Έρευνας. Η Διαχειριστική Επιστήμη – Επιχειρησιακή Έρευνα και τα φυσικά χερσαία οικοσυστήματα. Έννοιες του χρόνου και του χώρου στην διαχείριση των φυσικών χερσαίων οικοσυστημάτων. Διαδικασία επίλυσης προβλημάτων που αφορούν τα φυσικά χερσαία οικοσυστήματα. Μέθοδοι ποσοτικής και ποιοτικής ανάλυσης. Γραμμικός Προγραμματισμός, Προβλέψεις, Θεωρία απόφασης, Προσομοίωση.
Σχεδιασμός και φυσικά και αστικά τοπία. Διαχείριση φυσικών χερσαίων οικοσυστημάτων και τοπίων πολλαπλής χρήσης. Οργάνωση της παραγωγής με μεθόδους Οικολογίας Τοπίου, Επιχειρησιακής Έρευνας, Νέες τεχνολογίες (Τηλεπισκόπηση, GIS, κ.λπ.) στη διαχείριση του τοπίου. Διαχείριση περιοχών υπαίθριας αναψυχής, περιοχών προστατευμένων περιοχών, κ.λπ. Διαχειριστική μελέτη δομημένων, αστικών και φυσικών τοπίων.
Βιβλιογραφία
1. Ελευθεριάδης, Ν. 2008. Διαχείριση Τοπίου. Έκδοση ΧΑΡΙΣ ΕΠΕ, Θεσσαλονόκη, 330 σελίδες.
2. Τζωρτζάκης Κ., και Α. Τζωρτζάκη 2005. Οργάνωση και Διοίκηση. Εκδόσεις Rosili, Αθήνα, 415 σελ.
3. Marsh W. R.,.2005. Landscape Planning, Environmental Applications. John Wiley & Son, New York, 468 pp



Ζ2. Στοιχεία ΓΟΚ, Πολεοδομίας & Χωροταξίας
Τύπος μαθήματος: Θεωρητικό
Ώρες / Εβδομάδα: 2 ώρες Θεωρία
Διδακτικές μονάδες (ECTS): 5
Χαρακτηρισμός μαθήματος: Μάθημα Διοίκησης - Οικονομίας (ΔΟΝΑ)
Εξάμηνο διδασκαλίας: Ζ΄
Επίπεδο μαθήματος: Υποχρεωτικό (Υ)
Προαπαιτούμενα: ΟΧΙ
Υπεύθυνοι Καθηγητές (ΔΕΠ): Δρ. Νικόλαος ΣΠΙΤΑΛΑΣ,
Δρ. Λάζαρος ΣΕΧΙΔΗΣ,
Δρ. Αθανάσιος ΣΤΥΛΙΑΔΗΣ

Στόχοι του μαθήματος
Στόχοι του θεωρητικού και εργαστηριακού μέρους του μαθήματος είναι ……………..

Περιγραφή του μαθήματος

Βιβλιογραφία
1.
2.


Ζ3. Ανάλυση - Σύνθεση Τοπίου ΙΙΙ (Studio III)
Τύπος μαθήματος: Μικτό
Ώρες / Εβδομάδα: 3 ώρες Θεωρία + 3 ώρες Εργαστήριο
Διδακτικές μονάδες (ECTS): 5
Χαρακτηρισμός μαθήματος: Μάθημα Ειδικότητας (ΜΕ)
Εξάμηνο διδασκαλίας: Ζ΄
Επίπεδο μαθήματος: Υποχρεωτικό (Υ)
Προαπαιτούμενα: (ΣΤ4) Ανάλυση - Σύνθεση Τοπίου ΙΙ (Studio II)
Υπεύθυνοι Καθηγητές (ΔΕΠ): Δρ. Νεραντζιά ΤΖΩΡΤΖΗ,
Δρ. Νικόλαος ΣΠΙΤΑΛΑΣ,
Δρ. Αθανάσιος ΣΤΥΛΙΑΔΗΣ

Στόχοι του μαθήματος
Στόχοι του θεωρητικού και εργαστηριακού μέρους του μαθήματος είναι ……………..

Περιγραφή του μαθήματος

Βιβλιογραφία
1.
2.





Ζ4. Σεμινάριο - Ερευνητική Εργασία
Τύπος μαθήματος: Μικτό
Ώρες / Εβδομάδα: 2 ώρες Θεωρία + 4 ώρες Εργαστήριο
Διδακτικές μονάδες (ECTS): 5
Χαρακτηρισμός μαθήματος: Μάθημα Ειδικότητας (ΜΕ)
Εξάμηνο διδασκαλίας: Ζ΄
Επίπεδο μαθήματος: Υποχρεωτικό (Υ)
Προαπαιτούμενα: (ΣΤ4) Ανάλυση - Σύνθεση Τοπίου ΙΙ (Studio II)
Υπεύθυνοι Καθηγητές (ΔΕΠ): Δρ. Νικόλαος ΣΠΙΤΑΛΑΣ,
Δρ. Νεραντζιά ΤΖΩΡΤΖΗ,
Δρ. Αθανάσιος ΣΤΥΛΙΑΔΗΣ

Στόχοι του μαθήματος
Στόχοι του θεωρητικού και εργαστηριακού μέρους του μαθήματος είναι ……………..

Περιγραφή του μαθήματος

Βιβλιογραφία
1.
2.




Ε) Περιγραφή Επαγγελματικών Δεξιοτήτων Πτυχιούχων Τμήματος

Οι Πτυχιούχοι του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου των Ανωτάτων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων (TE 22), με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις τους, ασχολούνται είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες με τη έρευνα, μελέτη, σχεδιασμό και εφαρμογή της Τεχνολογίας πάνω σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς της Eπιστήμης της Αρχιτεκτονικής Τοπίου, καθώς και της διαδικασίας σχεδιασμού, βελτίωσης και προστασίας του φυσικού, περιαστικού και αστικού (δομημένου) περιβάλλοντος.
Επίσης, ασχολούνται, με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, με κάθε άλλη εργασία σχετική με την κατά χώρο και χρόνο τάξη των ανθρωπογενών και φυσικών οικοσυστημάτων.
Οι Πτυχιούχοι του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου των Ανωτάτων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων έχουν δικαίωμα απασχόλησης -είτε ως στελέχη μονάδων, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι- σε όλο το φάσμα του σχεδιασμού, διαχείρισης και προστασίας του αστικού και περιβαλλοντικού τοπίου.

Ειδικότερα, έχουν επαγγελματικά δικαιώματα στα εξής αντικείμενα και δραστηριότητες.
§ Σχεδιασμό – μελέτη, κατασκευή, ανάπλαση και συντήρηση πλατειών, κήπων, πάρκων, αλσυλλίων, δενδροστοιχιών και γενικά του αστικού πρασίνου.
§ Σχεδιασμό και εκτέλεση έργων του περιαστικού πρασίνου, των αισθητικών δασών, των εθνικών δρυμών και γενικά όλων των πόρων υπαίθριας αναψυχής, αισθητικής απόλαυσης και οικοτουριστικών εγκαταστάσεων, σε ό,τι αφορά την αισθητική και οπτική εμφάνιση τους.
§ Διαχείριση και βελτίωση των υποβαθμισμένων τοπίων.
§ Μελέτη και εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων και εκτέλεση έργων αποκατάστασης των τεχνητών και φυσικών τοπίων.
§ Παραγωγή και διακίνηση φυτευτικού υλικού κατάλληλου για τη βελτίωση του αστικού, περιαστικού και φυσικού περιβάλλοντος.
§ Οργάνωση και λειτουργία φυτωρίων καλλωπιστικών και αρωματικών φυτών.
§ Απασχόληση στους τομείς της Αρχιτεκτονικής Τοπίου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ.
§ Αρχιτεκτονική τοπίου εσωτερικών χώρων καθώς και διακοσμητική εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.
§ Σχεδιασμός κατασκευών μικρής κλίμακας (π.χ. πέργκολες, υπόστεγα, κιόσκια, περίπτερα εκθέσεων, κ.λπ.).
§ Εγγραφή στο μητρώο μελετητών του ΥΠΕΧΩΔΕ ως Μελετητές Πρασίνου και στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών (ΜΕΚ) του ΥΠΕΧΩΔΕ στην κατηγορία έργων πρασίνου.
§ Απασχόληση σε αντικείμενα σχετικά με την Αρχιτεκτονική του Τοπίου σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και κατάρτισης και συμμετοχή σε σχετικά με την ειδικότητά τους ερευνητικά προγράμματα.
§ Συμμετοχή σε δραστηριότητες που εμφανίζονται με την εξέλιξη της επιστήμης της Αρχιτεκτονικής Τοπίου στην πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες.


ΣΤ) Σχετική Νομοθεσία

§ Ν. 3404 «Ρύθμιση θεμάτων του Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ 260/17-10-2005, τ. Α΄), Άρθρο 2.

§ Ν. 2916/2001.

§ Ν. 1404/1983 « Δομή και Λειτουργία των ΤΕΙ», Άρθρο 26, παρ. 2.

§ Ν. 2621 «Ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης των ΤΕΙ και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 136/23-6-1998, τ. Α΄), Άρθρο 1, παρ. 18.

§ Ν. 2413 «Η ελληνική παιδεία στο εξωτερικό, η διαπολιτισμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 124, 17-6-1996), Άρθρο 57, παρ. 6.

§ Π.Δ. 247 «Ίδρυση Παραρτημάτων Σχολής και Τμημάτων ΤΕΙ …..» (ΦΕΚ 222/17-9-2003, τ. Α΄).

§ Υ.Α. Φ5/89656 περί «Εφαρμογή του Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων» (ΦΕΚ 1466/13-8-2007, τ. Γ΄).

§ Υ.Α. 46350 ΕΕ «Καθορισμός Γενικών Ενιαίων Κανόνων για την κατάργηση των Προγραμμάτων Σπουδών των Τμημάτων των ΤΕΙ» (ΦΕΚ 625/18-5-2005, τ. Β΄).

§ ΣΑΤΕ 3η Συνεδρίαση /16-3-2006 (Θέμα Β4).

§ Κανονισμός Σπουδών του ΤΕΙ Καβάλας.




Ζ) Γενικές Πληροφορίες - Διεθνείς Αναφορές

Για τη σύνταξη της πρότασης αυτής ελήφθησαν υπόψη οι παρακάτω διεθνείς πηγές (σχετικά προγράμματα σπουδών, οδηγίες επαγγελματικών ενώσεων, ηλεκτρονικές διευθύνσεις αναφοράς, άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, κ.λπ.):

§ The Harvard University, USA / Graduate School of Design / Department of Landscape Architecture (http://www.gsd.harvard.edu/academic/la/).

§ The University of Adelaide, Australia / School of Architecture, Landscape Architecture & Urban Design (http://architecture.adelaide.edu.au/).

§ The University of Manchester, UK / School of Environment & Development / Planning & Landscape (http://www.sed.manchester.ac.uk/planning/).

§ The University of Sheffield, UK / Department of Landscape (http://www.shef.ac.uk/landscape/study/international1.html).

§ The Anhalt University of Applied Sciences, Bernburg/Dessau, Germany (http://www.hs-anhalt.de/hsa_englisch/index.content.html).

§ The Weihenstephan University of Applied Sciences, Germany (http://www.fh-weihenstephan.de/).

§ The Wageningen University / Landscape Architecture, The Netherlands (http://www.lar.wur.nl/).

§ M.Sc. in Landscape Architecture and Planning (MLP) of the Wageningen University, The Netherlands (http://www.lar.wur.nl/).

§ European Master of Landscape Architecture, Larenstein University of Professional Education, The Netherlands (http://www.emla.nl/).

§ Τμήμα "Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων" του ΤΕΙ Αθηνών, με επαγγελματικά δικαιώματα σε θέματα Αρχιτεκτονικής Τοπίου και διαμόρφωσης εξωτερικών χώρων μικρής κλίμακας (δηλ. αστικών χώρων) (http://www.teiath.gr/ sgtks/diakosmitiki/Index.htm).

§ European Landscape Architecture Students Association (ELASA) (http://www.elasa.org/main_page.html).

§ European Landscape Education Exchanges (ELEE) (http://www.lih.gre.ac.uk/orgs/elee.htm).

§ European Foundation of Landscape Architecture (EFLA) (http://www.efla.org).

§ Επιλεγμένα Άρθρα απ' το διεθνώς καταξιωμένο περιοδικό: Journal Landscape & Urban Planning (Elsevier).